Yüz felci, yüzde bulunan mimik yapmamıza yardımcı olan kasların herhangi bir nedenden kontrolünün kaybedilmesi sonucu genellikle tek taraflı olan ancak iki taraflı da görülen sinir hasarı durumudur.
Kafaya alınan herhangi bir darbe sonucu oluşabileceği gibi özellikle kış aylarında aşırı soğukta kalan kişinin de yaşayabileceği bir durumdur. İnme, baş ve boyun tümörleri, yüze alınan ağır darbe, damar tıkanıklığı da yüz felci oluşmasındaki nedenler arasında sayılabilir. Stresli yaşam şartlarından da etkilenen bu durum belirli bir yaş aralığının ya da cinsiyetin yaşadığı bir durum değildir. Genç birisi de çok yaşlı birisi de yüz felci geçirebilir.
Mimikleri kontrol kaybı yaşanır. Dudakta kayma hissi yaşanır hatta görünüşte de fark edilebilir. Konuşma güçlüğü yaşanır. Yüz felci geçiren kişiler kendisini zorluyormuş gibi konuşarak kaslarını kontrolde sıkıntı yaşadığı için biraz daha sert bir ifadede olabilirler. Göz kırpma, yemek yeme bir şeyler içme gibi basit bir işlemi yapmakta güçlük çekerler. Tükürük salgısına sahip olamadığı için salya akıtabilir ve sinirlerde hasar oluştuğu için akıtılan salyanın da farkında olamayabilirler. Aşırı göz yaşarması ya da kuruluğu gibi problemlerle karşılaşabilirler.
Bu durumlar sinirlerin aldığı hasarın durumuna göre hafif ya da ağır bir şekilde gözlemlenebilir. Sinirlerde zararın derin boyutta olması ağızı hareket ettirmek gibi basit bir işlemi dahi güçleştirebilir.
Yüz Felci Tedavisi Ve Rehabilitasyon Uygulaması
Tedavi yüz felcinin neden olduğu duruma göre belirlenir.
Kalıcı yüz felci geçiren hastalara uzman eşliğinde fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması yapılmalıdır. Tedavi sürecinin olumlu geçmesi için kişinin bireyselde tedavi için istekli olması, moralini yüksek tutması ve doktorun tavsiye ettiği egzersizleri evde düzenli olarak yapması gerekir. Ayna karşısında mimikleri hareket ettirme egzersizleri tedavi sürecinin hızlanmasına yardımcı olacaktır. Uzman eşliğinde termal tedavi uygulanarak kan akışının hızlandırılması sağlanabilir. Rehabilitasyon merkezlerinde uygulanabilecek başka tedavi çeşitleri de mevcuttur.
Yüz felcini hafif geçiren hastaların %70-80 oranda olan kısmı kendiliğinden bu süreci atlatır. Geri kalan kısımda kalıcı hasarlar oluşabilir. Herhangi bir sorunla karşılaşmamak adına rehabilitasyon uzmanıyla beraber tedaviye devam etmek sağlıklı olacaktır.