Bel ağrısı en sık görülen şikayetlerden birisidir. Her 5 yetişkinden 4'ü; hayatlarının bir döneminde belirgin bel ağrısı yaşamaktadır. Soğuk algınlığından sonra , 45 yaş altında en çok iş gücü kaybına yol açan durum bel ağrısıdır.
Omurgamızın bel bölümü komplex bir yapıya sahiptir: Göğüs kafesi ve kolları içeren üst gövdeyi, leğen kemiği ve bacakları içeren alt gövdeye bağlar. Omurganın bu önemli bölümü hareketliliği ve gücü sağlar. Bel omurgasının dönme, bükülme ve burkulma gibi hareketleri vardır. Ayakta durma, yürüme ve kaldırma gibi güç gerektiren işleri yapmamıza olanak sağlar. Günlük yaşamın hemen hemen tüm bu aktiviteleri için sağlıklı bir bele ihtiyaç vardır. Bel ağrısı aktivitelerinizi kısıtlar ve günlük yaşam kalitenizi azaltır.
* Bel burkulma ve zorlanması: Bel kasları ayakta dururma , yürüme ve bir cisim kaldırma gibi aktivitelerde güç ve dayanıklılık sağlar.: Kas zorlanması kaslar zayıfladığında veya fazla çalıştığında olur. Ligamanlar, 5 tane bel omurunu birbirine bağlar ve stabilite sağlanmasına destek olur. Fazla kullanılmış veya zayıf kalmış ise ani ve güçlü bir hareket ile burkulma dediğimiz 'sprain' oluşur. Bu zorlanmalar , küçük travmalar bel ağrısı nedenlieri arasında oldukça sıktır. Hasra olmasını arttıran faktörler şöyledir; Zayıf durumda olmak, kötü kullanma, obesite ve sigara içme. Doğal olarak ise yaşlanma ile bel ağrısı riski artar. Osteoproz gibi kemik miktarında azalma,kasların ve ligamanların elastikiyeti ve dayanıklılığında azalma yaşla beraber artan sıklıkta görülür. Düzenli egzersiz yaparak, nesneleri kaldırmanın ve hareket ettirmenin doğru yolunu bilerek, doğru beslenme ve sigaradan kaçınma ile bu süreç yavaşlatılabilir.
*Yaş: Yıpranma , aşınma ve kalıtımsal faktörler dejeneratif disk hastalığına ve küçük eklemlerde artritik değişikliklere neden olur.Bu değişiklikler herkeste farklı derecede olur, şiddetli olduğunda bel sertliği ve ağrıya neden olabilir. Artritik kemik çıkıntıları ve iltihaplı eklemler sinirlere baskıya ardında da bacak ağrısına neden olabilir .Neredeyse herkes, yaşlandıkça bellerinde aşınma ve yıpranma değişiklikleri geliştirir, ancak çoğu insanda bu durum belirgin şikayete yol açmaz.
*Osteoporoz: Bütün kemiklerde özellikle de bel omurgasında post menapoz dönemindeki kadınlarda kayıplar başlar. Günlük aktiviteler sırasında veya düşme ile baskı altında kalmasından dolayı kırıklar olabilir.Ağrıya yola açer.
*Bel Fıtığı: Disk, çocuklarda ve genç yetişkinlerde jöle benzeri yumuşak bir çekirdekten oluşur. Çekirdek, anülüs adı verilen daha sert bir dış kısımla çevrilidir: normal yaşlanma ile çekirdek, anulusa benzemeye başlar yan, sertleşir içindeki sıvıyı kaybeder. Orta yaşlarımızda diskte çatlamalar oluşabilir..Bunlar bel ağrısının kaynağı olabilir.Çatlak diskten dışarıya uzanırsa diskteki malzeme dışarı çıkabilir veya .Bu genellikle fıtık veya kayma olarak adlandırılır çıkıntılı disk bir sinire baskı yaparsa bacakta ağrıya neden olabilir.
Bel ağrısı çoğunlukla ciddi değildir ve basit tedavilere yanıt verir. Doktorunuz bel ağrısı türlerinin çoğunu doğru bir şekilde teşhis edebilir ve etkili bir şekilde tedavi edebilir. Bir kazaya maruz kalıp kalmadığınız ve şikayetinizin gidişatı sorulacaktır.
Ayrıca omurganız ve bacaklarınız için bir muayene olacaksınız.Birçok bel ağrısı atağında ilk değerlendirme ve tedavi için pahalı testlere gerek yoktur. Eğer ağrınız şiddetli ve tedavilere yanıt vermiyorsa veya belirgin bacak ağrısı varsa bazı görüntüleme yöntemlerine gerek vardır. Düz röntgenler artrit ve kemik sorunlarını gösterir , ancak lomber disk veya sinirler gibi yumuşak dokuları göstermeyecektir. Bu yumuşak dokuları ilgilendire durumlarda Bilgisayarlı Tomografi (BT) veya Manyetik Rezonans gerekebilir.
Bazen kemik aktiviteisni görmek için kemik taraması ve sinir-kas hasarı ayrımı için elektriksel testler (EMG gibi) gerekebilir.
Çoğu bel ağrısı, doktorunuz tarafından yapılan bir muayenenin ardından ve ağrıyı hafifletmek için öngörülen bir aktivite değişikliğine ilave edilen bazı ilaçlar ile güvenli ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Kısa bir dinlenme süresini takiben hafif tempoda aktivite iyileşmeyi hızlandırır. Aktivitelerinizi Fizik Tedavi Uzmanınız ile planlayabilirsiniz
İlk ağrı hafifledikten sonra, esnekliğinizi artırmak ve bel - karın kaslarınızdaki kas gücünüzü arttırmak için germe egzersizleri içeren bir rehabilitasyon programı önerilebilir.
En iyi uzun vadeli tedavi, iyi bir önleme programıdır.Böylece hem fiziksel durumunuz korunur hem de daha fazla zedelenme önlenmiş olur.
Çoğu bel ağrısı, doktorunuz tarafından yapılan bir muayenenin ardından ve ağrıyı hafifletmek için öngörülen bir aktivite değişikliğine ilave edilen bazı ilaçlar ile güvenli ve etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Kısa bir dinlenme süresini takiben hafif tempoda aktivite iyileşmeyi hızlandırır. Aktivitelerinizi Fizik Tedavi Uzmanınız ile planlayabilirsiniz
Akut veya kronik olsun , çoğunlukla bel ağrısı hemen hemen her zaman ameliyatsız tedavi edilebilir. Ameliyatın en yaygın nedeni, sinir ve bacak ağrısına neden olup kas güçsüzlüğüne yol açan veya diğer tedavilere cevap vermeyen olgulardır.