Osteoporoz artmış kırık riski ile ilişkili ilerleyici kemik kaybı hastalığıdır .Hastalık genellikle bir kırık oluşana kadar herhangi bir belirti veya rahatsızlık olmadan uzun yıllar boyunca fark edilmeden gelişir. Osteoporoz genellikle boy kaybına ve kamburluğuna neden olur.
Yaşlanma: herkes yaşla birlikte kemik kaybeder 35 yaşından sonra, vücut eski kemik kayıplarının yerini almak için daha az yeni kemik oluşturur:Genel olarak, ne kadar yaşlı olursanız, toplam kemik kütleniz o kadar düşük ve osteoporoz riskiniz o kadar yüksek olur.
Genetik: Genetik faktörler, maksimum kemik kitlesinden önemli ölçüde sorumludur.
Beslenme ve Yaşam Tarzı: Düşük kalsiyum içerikli beslenme şekli, düşük vücut ağırlığı ve hareketsiz yaşam tarzı, sigara ve aşırı alkol kullanımı osreoporoz riskini arttırmaktadır.
İlaç Kullanımı: Bazı ilaçların yüksek dozda ve sürekli kullanımı risk faktörleri arasındadır.
Kaybolan kemiği tekrar yerine koymak oldukça zor olduğu için risk faktörlerini belirlemek ve osteoporozu önlemek gelişmiş bir osteoporozu tedavi etmekten daha kolaydır.
Kalsiyum :Büyüme yılları boyunca vücudunuzun güçlü kemikler ve bir kalsiyum rezervi oluşturmak için kalsiyuma ihtiyacı vardır.Büyüme sırasında yetersiz kalsiyum alımı , yaşamın sonraki dönemlerinde osteoporoz gelişimine neden olabilir.
Kalsiyum büyümeden sonra da temel bir besin maddesi olmaya devam eder çünkü vücut her gün kalsiyum kaybeder.Bu nedenle yaşamın her döneminde kalsiyum alımı önemlidir.İhtiyacınız olan kalsiyum miktarı yaşınıza ve diğer faktörlere göre değişir Ulusal Bilimler Akademisi, günlük kalsiyum alımına ilişkin aşağıdaki tavsiyelerde bulunmaktadır:
9-18 yaş arası çocuklarda günlük 1300mg 19-50 yaş arası kadın ve erkeklerde günlük 1000mg 50 yaş sonrası kadın ve erkeklerde günlük 1200mg Hamile ve emziren kadınlarda günlük 1000 mg
Kalsiyum alımı menapoz döneminden sonra kemik kaybını önleyemese de, kemik kalitesinin korunmasında önemli bir rol oynamaya devam eder.Menopoza girmiş olmak veya osteoporoza sahip olmak gibi durumlarda kalsiyum ve vitamin D alımını arttırmak, kırık riskini azaltabilir. Yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri önemli kalsiyum kaynaklarıdır.8 bardak süt 300 mg kalsiyum içerir.Kalsiyum açısından zengin diğer yiyecekler arasında kemikli sardalya ile brokoli ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler bulunur
Vitamin D: Vitamin D kalsiyumun emilmesine yardımcı olur.Tavsiye edilen günlük Vitamin D miktarı 5-15 mcg ‘dır.
Süt ürünleri vitamin D açısından önemli besinlerdir.
Beslenme düzeninde bu besinler yeterince yer almıyorsa vitamin takviyeleri alınabilir.Vitamin takviyesi almadan önce tekrar doktorunuza danışınız.
Düzenli egzersiz: Kasların, kemiklerin güçlü kalması için egzersize ihtiyacı vardır. Her yaş grubunda egzersiz, birçok fayda sağlarken kemik kaybını en aza indirmeye yardımcı olur.Osteoporozun önlenmesi ve yönetimi için etkili bir egzersiz programına ihtiyaç vardır. Kemiklerin vücut ağırlığını taşıdığı tipte egzersizler yük verme egzersizi olarak adlandırılır; bunlar yürüyüş, tenis, dans etmek, merdiven çıkmak ve düşük seviyeli aerobik egzersizlerdir..
Düşmeler, kırıkların yüzde 50'sini oluşturur, bu nedenle düşük kemik yoğunluğu olsa bile, düşme önlenir ise kırıklar da önlenebilir.bu nedenle denge eğitimi egzersiz programının önemli bir parçasıdır.
Size uygun olan egzersiz programı için doktorunuza/fizyoterapistinize danışın.
Osteoporoz teşhisi genellikle doktorunuz tarafından tam bir tıbbi geçmiş, fiziksel muayene, X-ray görüntüleme, kemik dansitometrisi ve özel laboratuar testinin bir kombinasyonu kullanılarak yapılır.