Kolajen Nedir, Ne İşe Yarar? Kolajenin Faydaları Nelerdir?

Kolajen nedir?

Vücudumuzun doku ve organlarında çok farklı tipte protein molekülleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kolajendir ve vücutta en çok buluna proteindir.Deri, tendon, kemik  ve ligamentlerde bulunur. Bağ dokunun önemli bir bileşenidir ve dokuları yapıştırıcı görevi vardır.

Kaç tip kolagen vardır?

Tip 1 kolagen: Vücudumuzdaki kollagenin %90’ı Tip 1 kollagendir. En çok kemik, deri, tendon,diş yapısında bulunur. Sıkı iplikçikler şeklindendir.

Tip 2 kolagen: Eklemlerdeki kıkırdak yapısında bulunur. Daha gevşek yapıdadır

Tip 3 kolagen: Kas, organ ve damar yapısında bulunur

Tip 4 kolagen: Cilt katmanlarında bulunur.

Yaklaşık 25 yalından itibaren her yıl kolagen %1 oranında azalır. Yaş ilerledikçe vücutta kolajen üretimi azalır ve daha kalitesiz kolajen üretilir. Bu durum sonucunda cilt esnekliğini kaybeder ve kırışıklıklar meydana gelir. Kıkırdak dokusu da zayıflar. Eklemlerle ilgili problemler görülebilir

Kolajen üretimini arttıran besinler;

Yeterli  C vitamini almak kolajen sentezi için gereklidir.

Ayrıca üretilen kolajenin düzenlenmesi için bakır mineralinin de yeterince tüketilmesi gerekir.

Eklem problemi olanlarda kolajen takviyesi sağlığına destek olur, eklemlerdeki desteğin azalması sonrası oluşan gevşemelerden dolayı oluşacak hasarı azaltır.Spor yaralanmalarında hızlı iyileşme sağlar, Cilt kırışıklıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kolajeni nasıl kullanmalıyız?

Oral takviye şeklinde alınır.

Aç veya tok almak önemli mi?

Hidrolize kolajen peptidi  kullanırken, tok karna  midenin asidik ortamı daha fazla olacağı ve bu asidik yapı kolajenin yapısını bozacağı içinaç karna lınması biyoyaralanımını arttıracaktır

Günün hangi saatinde almak daha iyidir?

Yatmadan önce alınması daha çok tavsiye edilir

Ne kadar süre ile kullanmalıyız?

Kolajen takviyesinin etkisi 4 haftadan önce ortaya çıkmaz.Bu nedenle en az 8-12 hafta yani 3 ay kullanımdan sonra 3 ay ara vererek , yılda da 2 kez kür halinde kullanılmalıdır

Hangi tip kolajen kullanmalıyız?

Eklem sağlığı için Tip 2 içerenleri,

Cilt sağlığı için Tip 1ve 3  içerenleri tercih etmeliyiz.

Fayda görmek için günlük doz en az 2500 mg olmalıdır.Tavsiye edilen doz aralığı 2500 mg ile 10000 mg arasındadır.

HANGİ KOLAJENİ KULLANALIM?

1-Kolejenin tipi:

   Kolajen takviyelerinin içeriğinde genelde tip I,II VE III kolajen bulunur.Cilt ve kemik sağlığı için hazırlanmış olanlarda genelde  tip I –III, eklem sağlığı için hazırlanmış olanlarda tip I-II-III kolajen bulunur.

2-Dalton ağırlığı ve Hidrolize olması:dalton ağırlığı ne kadar küçükse etkinliği o kadar  fazla demektir.Hücre içine girmesi için 4000 daltondan aşağı olması gerekir.Eğer kolajen hidrolize ise biyoyaralanımı daha fazla olur.

3-Temiz içerik: Sukraloz, asesülfam-K gibi tatlandırıcılariçermeyen ürünleri tercih edin.Stevia ile tatlandırılmış ya da tatlandırıcı içermeyenler uygun olur

4-Hammadde kalitesi: Hammaddenin klinik çalışmasını olması ve üretici firmanın güvenilirliği önemlidir.

5-İçerik:Hyaluronik asit, C vitamini, Biotin, Glutatyon ve Reservatrol gibi zenginleştirilmiş içerikle kolajen sentezi de artar.

6-Balık mı yoksa Sığır  kollajeni mi? Balık kolajeninde ağır metal riski taşıması , glisin ve prolin oranının  daha düşük olabilmesi nedeni ile benim tercihim sığırdan yana.

blog