Topuk Dikeni Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Hayat kalitesini aniden düşüren rahatsızlıklardan biri de topuk dikenidir. Topuk dikeni topuk kemiğinin altında oluşan kalsiyum birikmesine bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Genellikle gülük ayak ağrıları topuk dikeniyle karıştırılabilmektedir. Fakat topuk dikenin belirleyici özellikleri vardır. Topuk dikeni ile ilgili en sık karşılaşılan şikâyetlerden biri sabah uyandıktan sonra ayağın topuk kısmında oluşan ağrıdır. Bu ağrı genellikle iğne batması veya bıçak saplanması olarak tasvir edilmektedir.

Topuk Dikeninin Nedenleri

Topuk dikenine davetiye çıkaran en masum nedenlerden biri, günün büyük çoğunluğunda ayakta olmaktır. Buna ek olarak ağır fiziksel aktiviteler, yanlış ayakkabı seçimi, kilo artışına bağlı topuklara fazla yük binmesi, şeker hastalığı gibi pek çok neden topuk dikenine sebep olabilmektedir. Bir ortopedi hastalığı olan topuk dikeni tedavi edilmediğinde bu rahatsızlığa sahip olan kişiyi oldukça rahatsız edebilmektedir.

Topuk Dikeni Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Pek çok kişinin hayatı boyunca karşılaşma ihtimali yüksek olan topuk dikeni tedavisi için hastanelerin ortopedi bölümüne alınacak bir randevu ile topuk dikeninden kurtulmak için bir adım atabilirsiniz. Doktorunuz uygun gördüğü takdirde bir röntgen filmi çekip topuk dikeninin varlığından emin olacak ve tedavi için gerekli ilaçları yazacaktır.

Topuk dikeni nedir? neden olur? nasıl tedavi edilir? Topuk dikeninden daha kısa sürede kurtulmanın yollarından biri doktorunuzun tavsiyelerine uymaktan geçmektedir. Eğer fazla kiloya sahipseniz bu kiloların verilmesi, yumuşak tabanlı rahat bir ayakkabı kullanımı, bolca dinlenme iyileşme sürecini hızlandıracak faktörlerdendir.

Topuk Dikeni Tedavisi

Topuk dikeni tedavisinde temel amaç topuğa binen yükü olabildiğince azaltmaktır. Doktor önerisi ile kullanılabilecek antienflamatuar ilaçlar topukta oluşan şişliği azaltacaktır. Buna ek olarak topuk dikeni tedavisinde PERP metodu da kullanılabilmektedir. Hastanın kendi kanından alınan plazma topuk bölgesine enjekte edilerek doku iyileşmesi süreci hızlanabilmektedir. 

Akupunktur ile de topuk dikeninden kurtulabilmek olasıdır. Topuk kısmına batırılan steril iğneler vücudun iyileşme mekanizmasını uyarabilmektedir. Genellikle bilinen bu gibi tedavi şekilleri yeterli olsa da bazı durumlarda topuk dikeninin çıkarılması için ameliyat gerekebilmektedir.

blog