Travmatik Beyin Hasarı Rehabilitasyonu

Travmatik beyin hasarlarının pek çok farklı nedeni olabilmektedir. Bir nesnenin kafatasını delip beyin dokusuna zarar vermesi ya da kafanın şiddetli bir biçimde bir yere çarpması gibi durumlar sonrasında ortaya çıkan beyin hasarlarına travmatik beyin hasarı denmektedir.

Travmatik beyin hasarı kişiye hem fiziksel hem de bilişsel anlamda zarar verebildiğinden travmatik beyin hasarı olan kişide konuşma bozukluğu, yutma bozukluğu, düşünme ve algılamada oluşan anormal durumlar, vücuttaki bacak, kol gibi organlarda felç oluşmasına dahi sebep olabilmektedir. Genellikle dış etkenler nedeni ile oluştuğundan her yaştan insanın geçirebileceği bir rahatsızlıktır.

Travmatik Beyin Hasarı Neden Oluşur?

Beyin vücuttaki en kıymetli, en hassas ve bir o kadar da karmaşık organlardan biridir. Bu nedenle geçirilen bir trafik kazası ya da motosiklet, bisiklet kazaları ve hatta ev kazaları travmatik beyin hasarı oluşmasına neden olabilmektedir.  Özellikle çocuklar için bisiklet, scooter gibi araçları kullanırken kask kullanılmasını alışkanlık haline getirmek bu tip kazalarda travmatik beyin hasarı oluşmasını büyük ölçüde engelleyebilmektedir.

 Travmatik beyin hasarı rehabilitasyonu ile bozulan vücut fonksiyonlarını tedavi edebilmek mümkün hale gelmektedir. Travmatik beyin hasarı oluşan bireyde bazı karakter değişiklikleri, davranış bozuklukları, saldırganlık, şiddete eğilim gibi olumsuz durumların yanı sıra ne yazık ki felç durumu da meydana gelebilmektedir.

 Travmatik Beyin Hasarı Rehabilitasyonu

Yapılan araştırmalara göre travmatik beyin hasarı dünya genelinde sonradan oluşan engellilik durumunun en önemli sebeplerinden biridir.  Travmatik beyin hasarı sonrası bireyleri yeniden topluma kazandırabilmek için,  travmatik beyin hasarı rehabilitasyonu büyük bir önem teşkil etmektedir. Hastayı tekrar eski hayatına döndürebilmek için yürümesini sağlamak, bozulan fonksiyonları onarmak, travmatik beyin hasarı rehabilitasyonu amaçları arasındadır.

Travmatik beyin hasarı geçirmiş hastaların en kısa süre içerisinde harekete geçirilmesi önemli bir konudur. Çünkü, hareketsizliğe bağlı yumuşak doku kireçlenmeleri, kemik erimesi gibi çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.  Travmatik beyin hasarı rehabilitasyonu için uzman terapistler tarafından  hastanın eksik kaldığı durumlar için uygun bir tedavi programı belirlenmektedir. Uygun görüldüğü takdirde, unutkanlık gibi bilişsel sorunların yanı sıra konuşma ve yutma bozuklukları ile ilgili de egzersizler yapılabilmektedir.

blog