Boyun Sağlığı

Ofis ortamında çalışanların en önemli sağlık sorunlarından biri boyun ağrılarıdır. Ancak gün içinde birkaç basit kurala uyup birkaç dakikanızı ayırarak hem ağrılardan hem de bel ve boyun fıtığından korunabilirsiniz.

Çalışırken boynun doğal pozisyonunun bozulmamasına dikkat edilmeli. Bilgisayar kullanırken ekranın göz hizasında, baş- boyun dik ve gövdeyle aynı hizada olmalı. Monitör ile göz arası mesafe ise yaklaşık 50-65 cm olmalı. Ekran göz seviyesinde olmalıdır.

- Klima, rüzgâr gibi boynunuza doğrudan hava akımlarını engelleyin.

Özellikle soğuk havalarda boynu koruyucu kıyafetler tercih edilmeli. Terledikten sonra yine boyun mutlaka korunmalıdır.

- Aynı pozisyonda kalmamaya özen gösterin.

Yarım saatte maksimum 45 dakikada bir pozisyon değiştirip, saat başı 5-10 dakika mola verilebilir. Bu sürede boyun ve ofis egzersizleri yapılmalı.

- Telefonunuzu kullanırken dikkat edin...

Telefonunuzu göz hizasına kaldırarak dik durmaya çalışın. Sık telefon görüşmesi yapılıyorsa, kulaklık biçimindeki telefon ahizeleri tercih edilmeli.

- Uzun süre başınız önde eğik durarak sabit pozisyonda kalmayın.

Telefonunuzu göz hizasına kaldırarak dik durmaya çalışın.

- Kullanılan yastık, boyun boşluğunu desteklemeli.

Çok yüksek veya alçak yastık kullanmamaya dikkat edilmeli. Özel ortopedik boyun yastığı kullanmak kişinin seçimine kalmış bir şey ve eğer fayda gördüğüne inanılıyorsa kullanılabilir.. Boyun sağlığı için kuş tüyü, elyaf gibi maddelerden yapılmış yastıklar yerine ortopedik yastık kullanmak gerekmektedir.

- Yanlış yatmak ağrıları tetikleyebilir.

Yüzükoyun yatmaktan kaçının. . Uyurken yan pozisyonda, öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak sağlık bakımından en uygun pozisyondur --Yolculuklarda boynu destekleyen özel yastıklar kullanmaya da özen gösterilmeli. Boyun bölgesine yönelik verilmiş egzersizler her gün yapılmaya dikkat edilmeli.

blog