Kinezyolojik Bantlama Tekniği Nedir?

Kinezyolojik bantlama, kas ve eklemleri desteklemek sureti ile vücudun iyileşmesini hızlandıran bir tür özel bantlama tekniğine verilen isimdir. İlk kez 1970`li yıllarda Doktor Kenzo Kase tarafından kullanılan başlanan Kinezyolojik Bantlama Tekniği pek çok hasta için alternatif tıp metotlarından biridir.

Günümüz Türkiye’sinde henüz yeni yeni uygulanmaya başlanmış olsa da sporcuların hızlı tedavisi ve performans artışı ile birlikte popüler hale gelmiştir. Kinezyolojik bantın tedaviye uygun olmasının en önemli nedenlerinden biri, insan derisinin esnekliğine uygun olarak tasarlanmış olmasıdır.

Eklem Ağrısı Neden Olur?

Eklemlerde oluşan ağrıların birçoğu eklem çevresindeki kas doku kaybından kaynaklanmaktadır. Kaslarda çeşitli nedenler dolayısı ile oluşan enfeksiyon, şişlik, spazm gibi istenmeyen durumlar kas ile cilt arasındaki boşluğu azaltmaktadır. Bu boşluğun azalması ise ağrıya neden olmaktadır.

Kinezyolojik Bantlama Tekniği Nedir? Kinezyolojik bantlama tekniğiyle cilt ile kas arasındaki boşluğu artırmak için cilt dokusu yukarı doğru çekilmektedir. Dolaşım rahatladığından ağrısız bir şekilde hareket edebilmek mümkün hale gelir. Kinezyolojik bantlama hastanın iyileşme sürecine fayda sağlamaktadır.

Kinezyolojik Bantlama Tekniği Nedir?

Kinezyolojik bantlama tekniği hangi durumlarda alternatif haline gelir? Kinezyolojik bantlama pek çok sorun dolayısıyla oluşan ağrılarda kullanılmaktadır. Kinezyolojik bantlama tekniği nedir? Postür bozukluğu, eklem kireçlenmesi, karpal tünel sendromu, yumuşak doku travmaları, boyun ağrısı, sırt ağrısı, bel ağrısı, topuk dikeni, eklem zorlanmaları, burkulmalar, spor yaralanmaları, kas spazmları, gibi durumlarda kullanılabilmektedir.

Buna ek olarak kas, eklem dokularına destek amaçlı fiziksel aktivite öncesi de kullanılabilmektedir. Bantlar elastikiyetini ortalama bir hafta boyunca koruyabilmektedir. Isı ile aktif hale gelen kinezyolojik bant, içeriğinde yer alan pamuk lifleri sayesinde vücudun nemi hemen kurumaktadır. Bu nedenle kinezyolojik bant cilt üzerine yapıştırıldıktan sonra uygulama bölgesinin yıkanmasında, duş almakta veya yüzmekte herhangi bir sakınca yoktur.

Kinezyolojik Bantlama Tekniği Sonucu

Kinezyolojik bantlama tekniği, ağrıları azaltmak, eklemleri korumak, kasları güçlendirmek amaçlı kullanılabilen bir fizik tedavi yöntemidir. Vücutta pek çok farklı bölgeye uygulanabilen kinezyolojik bantlama tekniği fizyoterapi merkezlerinde fizik tedavi uygulamalarını hızlandırma amaçlı yapılabilmektedir. Kinezyolojik bantlama tekniğinin bu alanda uzman kişiler tarafından uygulanması gerekmektedir.

blog