Masa Başı Çalışanlarda Görülen Eklem Rahatsızlıkları

Diğer meslek gruplarına nazaran masa başında çalışan memurların yaşam kalitesi göründüğü kadar iyi değildir. Güvenli gibi görünen ofisler de çalışanların da pek çok tehlike altında olduğu belirtilir. Ofis çalışanlarının oturmaktan dolayı pek çok rahatsızlığı olabilir. Bunlar; bel ve  boyun başta olmak üzere bağ dokusu, kas dokusu ve eklemlerde rahatsızlıklar meydana gelir. Kireçlenme, dolaşım bozuklukları, sürekli bilgisayar ekranına bakarak göz hastalıklarına, sürekli kapalı ortamda ve rutin devam eden işlerden dolayı psiko sosyal problemler, astım hastalıkları, akciğer hastalıkları gibi insanların hayatını derinden etkileyen önemli hastalıklara yol açar ofis çalışmaları.

 Masa başı çalışanlarının en çok görülen rahatsızlıkları bel, boyun, sırt ağrıları, göz hastalıkları ve dolaşım hastalıklarıdır. Bu hastalıkların tedavisinde başlangıçta egzersizler, fizik tedavi programları ve ilaç tedavisi ile giderilebilen hastalıklardır. Bu hastalıklar kronik hastalıkların habercisidir. Stres altında çalışan ofis çalışanları stres altında kaldıkları için bu hastalıklar giderek artmaktadır. Ve bu rahatsızlıklara karşı en iyi çözüm doğru oturma şekli ve düzenli egzersizlerdir. 

İşte Ofis Çalışanlarının En Sık Yaşadığı Sorunlar

Omuz, boyun ve bel problemleri: Uzun süre oturmak ve egzersiz yapmamak sırt kaslarını zayıflatır, boynun ve belin tutulmasına sebep olur sürekli oturarak kaslar zayıflar ön ve arka kas gücünde dengesizlik oluşturur.

Sonuç olarak postür bozukluğu kambur, omurga eğriliği bel düzleşmesi eğrilme gibi sorunlar ortaya çıkar. Kireçlenme kas zayıflamaları bel ve boyun fıtıkları ve genel olarak ağrılar ofis çalışanlarının sık görülen rahatsızlığıdır. Son yıllar da sık görülen ekran hastalığı olarak bilinen RSI da (Repetitive Strain Injury), bilgisayar çalışanlarında görülen el, kol, omuz ve ense, boyun rahatsızlıklarıdır. Az kuvvet gerektiren ve sürekli olarak tekrarlayan hareketlerden doğar.

Çalışanların oturma şekilleri düzenli ve sürekli olarak değiştirilmeli. Göz problemleri sık olarak görülen bir diğer hastalık ise gözlerde ki bozulmalardır. Sürekli ekran başında olmak sürekli ekrana bakmak gözleri bozar. Ekran başında çalışanlar çok fazla Baş ve göz ağrısı çekerler. Gözlerini hareket ettirmesi sebebiyle göz yanması, harflerin bulanıklaşması ve baş ağrısına yol açar.

blog