Tenisçi Dirseği Hastalığı Yaşam Kalitesini Etkiliyor!

Tenisçi Dirseği Nedir?

Tenisçi dirseği rahatsızlığının, el bileğini yukarı kaldıran kasların tendonunun kemiğe yapışma yerinde görüldüğünü ve zorlanma ile ortaya çıkmaktadır.

Tendonun yapışma yerinde tekrarlayan hareketler tutma, zorlama, kavrama ve sıkma zorlanmaya sebep olarak yaralanmayı artırır. Bu hastalık dirseğin dış tarafında, el bileğini yukarı kaldıran kasların tendonunun kemiğe yapışma yerinde görülen, zorlanma ile ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Ev hanımları, motosiklet kullananlar, aşçılar, şoförler ve bilgisayar kullananlarda daha çok görülür. Rahatsızlığın en önemli bulgusunun ise dirsekten bazen ön kola kadar yayılan ağrı olduğunu söyleyen Aksoy; ‘Bazen yavaş yavaş bazen de aniden giren bir ağrı şeklinde başlar, ağrı çok yoğun olduğunda hasta bardak dahi tutamaz, anahtar çeviremez ve yorganını üzerine çekemez, bu durumda rahatlamak adına yapılacak elini yumruk yapma ya da kavrama hareketleri ağrıyı daha da artırabilmektedir.

Dinlenme Önemli

Hastalağın uzman doktor tarafından herhangi bir görüntülemeye dahi ihtiyaç duyulmadan anlaşılabilmektedir. Öncelikle bu duruma sebep olan aktiviteler kısıtlanmalıdır. El bileğinin istirahati önemlidir. Tümüyle istirahattan ziyade zorlayıcı aktivitelerin kısıtlanması önerilir. Bunu sağlamaya yönelik hastaya el / el bilek splinti önerilir ki el ve parmak hareketleri kısıtlanarak dinlenme sağlanabilsin. Dirsek hareketlerini kısıtlamadan ağrısı azaltmak için yapılan ‘Kinezyotaping Bantlama’ uygulamaları akut dönemde çok işe yarar. Sonrasında genelde günde 2 kez, 20 dakika soğuk uygulama önerilir ve vereceğimiz ödem giderici ilaçlar ağrıyı azaltmaya yardımcı olur.

Tekrarlayan Kortizon Enjeksiyonlardan Kaçının!

Basit gibi görünen tenisçi dirseği hastalığının aslında yaşam kalitesini aşağı çekebildiğini; bu nedenle bir an önce uzman bir doktora görünmenin ve uygun tedaviye başlamanın önemli olduğunu sözlerine ekledi.

blog